Dwarsliggers

Ter wereld is geen spoor gebouwd zonder stevige dwarsliggers.


Notre Plaisir
Geplaatst op dinsdag 25 juni 2013; reacties

Het is vakantie en wij vieren dat op eigenzinnige wijze, dit jaar in Zuid-Frankrijk.

Wat wij niet doen is: mooie oude steden, ruïnes of musea bekijken, uitdagende bergen beklimmen, zwemmen, snorkelen of duiken in koele riviertjes, meren of zeeën. Noch contact leggen met mede kampeerders, foto’s maken van ons verblijf (bovenstaande foto is dus fictief), inspannende fietstochten of survivals ondernemen, met andere culturen kennismaken, drinken en/of dansen tot diep in de nacht. Niets van dit alles. Eigenlijk heel saai, en … we hebben het reuze naar ons zin.

LEEF-TIJD
Geplaatst op zaterdag 1 juni 2013; reacties

Morgen is het zover. Mijn 60e levensjaar begint. Dit betekent – begrijp mij goed – dat ik 59 jaar word. 30 jaar was okay, 40 jaar vond ik - na een paar moeilijke jaren - geweldig en 50 was even slikken. Maar 60 in het verschiet? Het voelde als een barrière die genomen moest worden met gegarandeerd verlies. Ik ben vóór vieren, maar wel op eigen wijze en iedereen is vrij om te komen of niet. Deze keer vroeg ik mij af … wil ik het vieren?  Eigenlijk vreemd, want het is mijn ervaring dat het leven tot nu toe alleen maar beter is geworden.

Andere tijden en de vrijheid van keuze
Geplaatst op zaterdag 25 mei 2013; reacties

Het tv programma ‘Andere tijden’ gaat terug in het verleden, naar tijden die voorbij zijn. Boeiend om te zien en te vergelijken met onze tijd. In deze column slaat de term ‘Andere tijden’ ook op de huidige tijd. Ik hoor regelmatig: ‘Tja, het zijn wel andere tijden’, en dat is niet echt positief bedoeld.

Ter wereld is geen spoor gebouwd zonder stevige dwarsliggers (2)
Geplaatst op dinsdag 19 maart 2013; reacties

De dwarsligger vond ook mij. Soms drukt de juiste persoon of situatie op de juiste knop.
Volgens mij heeft een ieder de dwarsligger in zich. Andersom idem dito. Dwarsliggers kunnen onder de juiste voorwaarden spontaan spoorleggers worden. In voorgaande column beschreef ik hoe de spoorlegger de verbinding naar de dwarsligger kon maken. Dit doet hij door oprecht naar hem te luisteren en waardering te tonen voor het ijverige werk en de aangedragen kritische- en/of verbeterpunten.

Ter wereld is geen spoor gebouwd zonder stevige dwarsliggers (1)
Geplaatst op vrijdag 1 februari 2013; reacties

Wie kent ze niet, de dwarsliggers in de organisatie. Altijd maren, leeuwen en beren op de weg en hakken in het zand. Maar zijn de dwarsliggers - ofwel mis-matchers in NLP termen - wel zo negatief?

Ik mag regelmatig een dwarsligger in mijn praktijk ontmoeten. In het begin van de coaching is het stevig stoom afblazen. Hij lijkt niet voor rede vatbaar totdat hij zijn verhaal heeft mogen doen. Toch heb ik ontdekt dat wanneer de dwarsligger gehoord wordt, hij wel degelijk in staat is goed te luisteren naar gedegen argumentatie en zelfs een omslag van 180 graden kan maken.

Copyright ©2019 De Dialoog - Hosted by Content Power - Website 24/7